Määratlemata

Tegemisel on uus Käsmu küla inimesi ja maju käsitlev raamat!

Hea käsmukas ja Käsmu sõber,

Käsmu küla vajab Sinu abi: aita meil valmis teha uus Käsmu küla inimesi ja maju käsitlev raamat.

Raamat on kavandatud järjena (põlvkond hiljem ehk 2013-2019) esimesele raamatule “Käsmu inimesed ja majad 1999‒2003”, mis on tänaseni näha ja saadaval Käsmu Meremuuseumis ja käsitööpoes. Esimeses raamatus on 96 lehekülge, neist 83 lehekülge sisaldavad igal lehel 6 mustvalget fotot, kokku 498 pilti, inimesi nendel üle kuuesaja. Raamatust on kujunenud omamoodi küla entsüklopeedia, igapäevane käsiraamat. Sestap ajendab Eve Kaske uut raamatut tegema ka sotsiaalne tellimus.

Viimase 4–5 aasta jooksul on Eve käest uue raamatu valmimise kohta korduvalt küsitud. Eeskätt on uue väljaande kohta uurinud uued külaelanikud, keda vanas raamatus pole. Nüüdseks on autor ka ise huvitatud kõikide külaelanike ja -majade uuesti üles pildistamisest. Tolleaegsed lapsed on kasvanud suureks ning on toimunud põlvkonna vahetus. Maju renoveeritakse, ehitatakse uusi, muutunud on ka majade funktsioonid. Käsmu küla on jõudsalt kasvanud, võrreldes eelmise sajandi lõpuga. 20 aastat ehk üks põlvkond on väga mõistlik aeg uueks kajastuseks, sest see võimaldab tajuda küla jätkusuutlikkust ja arengut. Raamat on järgnevate põlvede jaoks kaptenite küla ajaloo talletaja. Raamatus esitatul on kultuurilooline väärtus, millele veel sügavama sisu ja mõõtme annab aeg.

Projekti „Käsmu inimesed ja majad“ keskmes on inimesed. Inimese elu on ajalik. Projekti hullumeelsus seisneb soovis haarata haaramatut ehk dokumenteerida küla ja aega, milles ei ole midagi staatilist, mis muutub pidevalt. Inimest ei huvita miski rohkem, kui tema ise, tema lähedased ja ümbrus. Selles seisneb ka Käsmu raamatuprojekti põhiline edu ja jätkusuutlikkus. Raamatuga on vahetult olnud seotud näitus püsiekspositsioonina Dellingshauseni kabelis, mis on avatud kevad-suvisel perioodil aastast 1999 ja mida on korduvalt täiendatud. Projekti on saatnud rahvusvaheline edu: 2003‒2005. aastal rändas see 3. Ars Baltica Läänemeremaade fotobiennaali raames läbi Soome, Rootsi, Norra, Saksamaa, Leedu, Läti ja Tallinna parimate näitusekohtade, lisaks on viimase 15 aasta jooksul Käsmu inimeste fotosid valitud ka teiste kuraatorite poolt korduvalt näitustele nii Eestis kui välismaal.

Uus raamat on plaanis välja anda 2019. aastal. Projekti kogumaksumus on 17 548 eurot (summa sisaldab raamatu koostamise, pilditöötluse, kujunduse, tekstide toimetamise, tõlked, raamatu trükkimise). Raamatu väljaandmiseks on Eve koostöös MTÜga Käsmu Külaselts kirjutanud projekti, millele on määratud ka rahaline toetus 10 000 eurot PRIA Leader meetmest. Raha laekub tingimusel, et MTÜ Käsmu Külaselts suudab omaosalusena koguda 7 547 eurot. Seda raha MTÜ-l Käsmu Külaselts hetkel veel ei ole.

2013. aastal algatasid Kirjanike Maja asukad Asta ja Hando Põldmäe kampaania Käsmu raamatu rahastamiseks. Ülekannetena ja annetuskarpidesse kogunes toona kokku 177 eurot ja 55 senti. MTÜ Käsmu Külaselts on nüüd korraldamas annetuste jätkukampaaniat.

MTÜ Käsmu Külaselts on tänulik Sinu mis tahes suuruses annetuse eest. Annetusi kogume kuni Käsmu Päevade lõpuni, s.t. kuni 15. juulini 2018. Käsmu raamatu valmimist saab toetada, tehes ülekande MTÜ Käsmu Külaselts kontole nr EE042200221031995138 Swedbankis. Makse selgitusena palume märkida „Käsmu raamatu toetus“. Üle 50 euro annetajate nimed saavad kirja uude raamatusse, üle 100 euro annetajad lisaks ka autogrammiga raamatu, üle 500 euro annetajad lisaks eelnevale õhtusöögi autoriga, üle 1000 euro annetajad lisaks kõigele eelnevale raamitud perefoto omal valikul.

Lugupidamisega,

Kristjan Altroff
Käsmu külavanem
MTÜ Käsmu Külaselts juhatuse liige