Käsmu Külaselts

Sepa / Lainela

Pärineb 1741. aastast

Algusaastad ja varased elanikud
Esimesed andmed Sepa talust pärinevad 1741. aastast, mil Aaspere mõisahärra tõi sepaks Juhan Carlsoni, kes asus Käsmu külla elama. Kui talus meesliin katkeb, abiellub peretütar 1771. aastal Eigi talu sulase poja Mardi (Mart)ga.

Soolakaubanduse ja salakaubanduse ajad
19. sajandi Krimmi sõja ajal tekkinud soolapuudus suurendas soola salakaubandust Soome ja Eesti vahel, millesse ka Mart oli segatud. 1828. aastal tabatakse ta Vergi sadamas randrüütlite poolt. Mart saab trahvi 360 rubla, mida ta ei suuda tasuda, ning talu müüakse. Mart saadetakse Siberisse, kuid tema poeg Toomas asub isa jälgedes talu pidama.

Uue perenime võtmine ja laevaehituse algus
1834. aastal, nimede paneku ajal, võtab Sepa Toomas perenimeks Kristenbrun, mille ta tuletab Soome Haminast pärit kaupmehe Kristjan Pruuni järgi. Toomasest saab Käsmu purjelaevanduse algataja. 1864. aastal tellib ta Haminast rannasõidu jaala „Seuraska“. 1865. aastal Toomas hukkub, jäädes langeva puu alla.

Joosep Kristenbrun ja Käsmu purjelaevandus
Toomase poeg Joosep Kristenbrun (1839-1917) jätkab isa tööd. Temast saab Käsmu suurmees, purjelaevanduse rajaja, kaupmees, laevaehitaja ja Käsmu merekooli hoolekande kogu esimees aastatel 1885-1900. 1865-1885 laseb Joosep ehitada 15 jaala, kuid pärast merekooli avamist hakkab jaalade ehitamine vähenema. 1875. aastal ehitatakse Sepa talu õue alla sadamasild.

Laevaehitus ja merendus
Käsmu laevad veavad peamiselt puitu, soola, kipsi ja telliseid. 1880. aastal soolavedu väheneb ja hoogustub kartulite vedu Soome. 1888. aastal alustatakse esimese suure ookeanilaeva „Salme“ ehitust, mis veesatakse 1891. aastal. „Salme“ teeb oma esimese reisi Riiast Inglismaale ja sealt edasi Ameerikasse, kapteniks Jüri Sandström. Edasi ehitatakse Sepa laevaehitusplatsil veel viis ookeanilaeva, neist üks nimega „Kristenbrun“.


Uued ajad ja kaotused
1908. aastal abiellub peretütar Anette Kristenbrun Oskar Tiidemanniga, kes oli Eesti Mereasjanduse Peavalitsuse direktor. Sepa taluõuest eraldatakse tükk maad, mis saab nimeks Lainela ja sinna ehitatakse uus elumaja, mida peetakse Käsmu kõige ilusamaks hooneks. Nõukogudeaegse pioneerilaagri rajamise käigus Sepa talu elumaja lammutatakse ning 1964. aastal hävib tules ka Lainela kaunis maja.


Pärand ja tähtsus
Sepa talu Käsmus on õigustatult peetud Põhja-Eesti ranniku merenduse hälliks, olles olulise ajaloolise tähtsusega nii laevaehituse kui ka meresõidu ajaloos.


Praegustel Lainele Puhkeküla majadele on nimed tulnud just laevadest, mis ehitati Sepa laevaehitusplatsil.

Fotol: Anette Tiedemann, Käsmu kodus Lainelas. Allikas: Aarne Vaigu erakogu
Fotol: Sepa talu. Allikas: Aarne Vaigu erakogu
Fotol: Lainela talu. Hävis 1964 a. tulekahjus. Allikas: Aarne Vaigu erakogu
Fotol: Lainela tänapäeval